1 százalékkal több figyelem

Az életünket egy éve statisztikák ketrecében éljük. Bár nagyon utáljuk már őket, mégis alapvetően határozzák meg mindennapjainkat.

Én is hoztam ma egy pár statisztikai adatot. Mást. De lényegeset.

Ugyan még közel két hónap van hátra az adóbevallásig, marketingesként, civil szervezetet támogatóként és felelős állampolgárként is úgy gondolom, hogy fontos beszélnünk adónk azon 1%-áról amelyről rendelkezhetünk.

2020-ban több, mint 28 ezer civil kedvezményezett és 114 egyház részesült az szja 1 százalékos felajánlásából. Az átlagos “egyszázalék” 6 000 forint volt. Nem tűnik soknak, mégis hatalmas erővel bír. Számszerűsítve 1,6 millióan összesen 9,6 milliárd forint értékben rendelkeztünk jótékony célra. Első ránézésre úgy tűnik. hogy sokan figyelünk oda arra, hogy eldöntsük, melyik szervezetnek ajánljuk fel támogatásunkat. Azonban fontos látnunk, hogy az elmúlt öt év során csaknem hatszázezerrel kevesebben rendelkeztek adójuk egy százalékáról

A fenti adatokból is jól látszik, hogy sok kicsit sokra megy. Egy-egy apró gesztusunknak, cselekedetünknek óriási hatása lehet. Erre fantasztikus példa az olasz CoorDown szervezet reklámfilmje, amelyben a Down-szindrómával élők foglalkoztatására hívják fel a figyelmet. Az üzenetüket horderejére pedig Sting hangjával erősítenek rá. A reklámfilmet itt nézhetitek meg!

A fenti reklámspotnál talán csak az elmúlt egy évünk mutat rá jobban, hogy mennyire egyek vagyunk, mennyire hatunk egymásra. Egy-egy apró cselekedetünk, gesztusunk, tettünk – vagy éppen nem tettünk, kimondott és ki nem mondott szavunk nem csak a közvetlen környezetünkre, de a tágabb értelembe vett életünkre is hatással van. Éppen ezért figyeljünk és vigyázzunk egymásra. Hozzuk ki magunkból minden nap a lehető legjobbat és tegyük meg minden nap mindazt, ami tőlünk telik. Ugyanakkor figyeljünk magunkra sokkal jobban. Bármennyire nehéz is, de szánjunk elég időt magunkra, a barátainkra, a családunkra, töltődjünk, menjünk a szabadba, lépjünk ki számunkra nem kedvező helyzetekből. Ne engedjük, hogy bárki és bármi gyengítsen minket. Ugyanakkor óvjuk egymást is, úgy testi, mint mentális szinten. Amellett, hogy betartjuk a koronavírussal szembeni védekezés érdekébe tett előírásokat legyünk még inkább türelmesek és figyelmesek egymással. Egy-egy megválaszolatlan e-mail, ki nem mondott szó, be nem tartott ígéret, oda nem adott dicséret, hányaveti megfogalmazás sokkal nagyobb erővel hat most ránk, mint korábban bármikor. Fáradtak vagyunk, elkeseredettek, aggodalmakkal, kérdésekkel teliek. És éhezünk a szeretetre, a biztonságra. Éppen ezért a kedvesség, a segítőkészség, az odafigyelés, a támogatás az, amely átsegíthet minket együtt ezen a nehéz időszakon.

Most minden eddiginél nagyobb összefogásra van szükség. Ahogyan a mindennapokban, úgy a társadalmi felelősségvállalásunk terén is. Hiszem, hogy ez az időszak sokat tanít nekünk. Ahogyan hiszem azt is, hogy az 1% koncepciója alapját képezheti egy olyan társadalomnak, ahol nem megyünk el fásultan a problémák, a segítségre szorulók mellett. Ahol odafigyelünk egymásra, segítő kezet nyújtunk, felelősséget vállalunk egymásért.